Curry z Ciecierzycą i Szpinakiem

13 czerwca, 2024


Składniki:

Cebula – 1 szt
Pomidor – 1 szt
Papryka – 1 szt
Czosnek – 5 ząbków
Ciecierzyca ugotowana – 250 g 
Mleczko kokosowe – 300 ml
Przyprawa czerwone curry – 1 łyżka
Szpinak – duża garść

Przepis:

  1. Pokrój cebulę, pomidora, czosnek i paprykę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy podsmaż cebulę przez 2-3 minuty.
  2. Dorzuć pozostałe warzywa (pomidora, czosnek i paprykę i smaż, aż zmiękną.
  3. Wsyp ciecierzycę, a po kilku minutach wlej mleczko kokosowe i zagotuj.
  4. Dodaj przyprawy oraz szpinak, gotuj przez chwilę aż zmięknie.

Porady:

  1. Możesz dodać trochę soku z cytryny lub limonki, aby danie nabrało świeżości i lekkiej kwasowości.
  2. Jeśli lubisz pikantne potrawy, dodaj chili podczas podsmażania warzyw.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Copyright © 2017-2024 wegang