Czy mrożone warzywa są zdrowe?

Mrożone warzywa to łatwo dostępny produkt, który możemy przechowywać w zamrażarce przez długi czas. Dzięki temu, że zazwyczaj są już oczyszczone i podzielone na porcje, oszczędzamy sporo czasu. Wiele osób traktuje jednak mrożonki jako ostateczność, kiedy w sklepie nie dostaną świeżego odpowiednika. Czy słusznie?

Świeże czy mrożone?

Warzywa, które są używane do mrożenia zbiera się zazwyczaj w sezonie, kiedy koncentracja składników odżywczych jest na najwyższym poziomie. Według badań utrata witamin podczas procesu mrożenia jest średnio na poziomie 20%. Jest to bardzo dobry wynik, szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę to, że dostęp do takich warzyw mamy przez cały rok.

Wartość odżywcza świeżych warzyw będzie większa od mrożonych, kiedy spożyjemy je bezpośrednio po zerwaniu. Jeśli jednak warzywa nabywasz w supermarkecie, to czas niezbędny do przetransportowania ich do sklepu może spowodować podobną lub większą utratę witamin niż w przypadku mrożonek.

Plusy i minusy

Zarówno świeże jak i mrożone warzywa mają swoje plusy i minusy. Na plus świeżych warzyw może zasługiwać ich struktura oraz walory smakowe. Natomiast za wyborem mrożonek przemawia dostępność, cena i obróbka wstępna.

Nie należy obawiać się mrożonych warzyw i jeśli ich smak Ci odpowiada, to śmiało możesz zastępować nimi świeże warzywa i cieszyć się pełnią składników odżywczych.