Gotuj lepiej – 7 skutecznych porad

Przygotowanie posiłku w domu nie zawsze bywa proste. Zdarza się, że bardziej wymagające dania kończą się dla nas porażką i stosem garów do zmywania. Poniżej znajdziesz kilka porad od zawodowego szefa kuchni, które pomogą Ci przejąć kontrolę nad gotowaniem.

1. Ostry nóż

Krojenie tępym nożem to prawdziwa udręka. Musimy używać większej siły i gnieciemy produkt zamiast go kroić. Traci on wtedy na wartości, oferując gorszą teksturę, smak i mniej wartości odżywczych. Tępy nóż może również łatwo ześlizgnąć się z żywności, także jesteśmy dużo bardziej narażeni na skaleczenie.

Dobry nóż to inwestycja na lata, a czasami nawet na całe życie, jednak nawet najdroższy ze świetnej stali będzie trzeba ostrzyć, dlatego od razu warto zaopatrzyć się dodatkowo w ostrzałkę.

2. Deska do krojenia

Może wydawać się to mało istotny element podczas gotowania, jednak właśnie na desce do krojenia często dzieje się najwięcej. Tutaj przygotowujesz składniki, kroisz i siekasz – używając przy tym noża, którym możesz się zranić.

Najistotniejszą funkcją jaką deska ma spełniać, to brak poślizgu. Nie wyobrażam sobie sytuacji, że podczas krojenia ucieka mi deska lub nóż ślizga się po jej powierzchni. Rzadko kiedy deski wyposażone są w gumowe stopki, dlatego polecam Ci kupić matę antypoślizgową, którą podkładamy pod deskę podczas użytkowania.

Ważny również jest materiał z którego deska jest wykonana, od siebie polecam deski bambusowe, drewniane lub wykonane z polietynolu. Sprawiają mało kłopotów przy użytkowaniu oraz oferują dobry stosunek ceny do jakości.

3. Porządek

Gotując wykonujemy wiele czynności na raz, przez co każde kolejne działanie wymaga od nas wzmożonej koncentracji. Jeśli nie zachowujemy porządku w trakcie gotowania, to zwiększamy swoje szanse na popełnianie błędów. Przypalenie dania w tym przypadku nie będzie czymś strasznym, gorzej jeśli się poparzymy, skaleczymy nożem lub w pośpiechu ściągając coś z górnej szafki spadnie nam to na głowę.

Jeśli chcesz czerpać przyjemność z gotowania, to potrzebujesz aby Twoja kuchnia była czysta i funkcjonalna. Podczas kucharzenia musisz doskonale wiedzieć gdzie leżą wszystkie przybory kuchenne.

4. Plan działania

Zanim zaczniesz gotować, przemyśl jakie składniki i sprzęt będziesz potrzebować do wykonania dania. Przygotuj wcześniej niezbędne rzeczy, dzięki temu łatwiej będzie Ci się odnaleźć. Jeśli korzystasz z przepisów, to koniecznie wybieraj te ze sprawdzonych źródeł. Szkoda czasu i produktów na receptury z których nic nie wyjdzie.

5. Dostosuj poziom dań do swoich chęci i możliwości

Lubisz gotować, jednak nie chcesz w kuchni spędzać za dużo czasu? Bezsensem będzie wtedy korzystanie z przepisów, które wymagają godzinnych przygotowań i używania wielu garnków czy naczyń. Dużo większą przyjemność z gotowania sprawią Ci wtedy, np. dania jednogarnkowe.

Zastanów się jakie potrawy lubisz przyrządzać, ile czasu możesz poświęcić na gotowanie i szukaj przepisów dostosowanych do Twoich potrzeb. Dla osób początkujących uważam, że najlepszą pomocą okażą się filmiki z przepisami, gdzie możemy zobaczyć jak powstawało danie od A do Z.

6. Prostota i kreatywność

Jeśli możesz wykonać danie prościej nie tracąc przy tym wartości smakowych czy odżywczych – po prostu to zrób. Profesjonalni kucharze bazują na prostocie i kreatywności, szukają rozwiązań, które zastąpią skomplikowane czynności w kuchni. Poszukaj ciekawych trików kuchennych w internecie, a później spróbuj własnych sił w eksperymentowaniu. Kreatywne podejście w kuchni sprawi, że gotowania będzie dużo ciekawsze i przyjemniejsze.

7. Zdobywaj wiedzę

Gotowanie jak każda inna dziedzina wymaga zaangażowania, jeśli chcemy się wspiąć na wyższy poziom. Najlepszym sposobem na to żeby nauka gotowania nie była nudna, jest przyswajanie wiedzy, która nas interesuje.
Lubisz kuchnie włoską? – szukaj informacji na jej temat. Interesują Cię wypieki ciast? Znajdź książki, które będą związane z tym tematem. Rozwijaj swoje umiejętności i ruszaj na podbój kuchni!