Gotuj lepiej – 7 skutecznych porad

Przygotowanie posiłku w domu nie kojarzy się zazwyczaj ze skomplikowaną czynnością. Zdarza się jednak, że bardziej wymagające dania kończą się dla nas porażką i stosem garów do zmywania. Poniżej znajdziesz kilka porad od zawodowego kucharza, które pomogą Ci przejąć kontrolę nad kuchnią.

1. Ostry nóż

Krojenie tępym nożem to prawdziwa udręka. Musimy używać większej siły i gnieciemy produkt zamiast go kroić, przez co traci swoją teksturę oraz część smaku i wartości odżywczych. Tępy nóż może również łatwo ześlizgnąć się z żywności, także jesteśmy dużo bardziej narażeni na skaleczenie.

Dobry nóż to inwestycja na wiele lat, a czasami na całe życie, jednak nawet najdroższy ze świetnej stali będzie trzeba ostrzyć, dlatego od razu warto zaopatrzyć się dodatkowo w ostrzałkę.

2. Deska do krojenia

Może wydawać się to mało istotny element podczas gotowania, jednak właśnie na desce do krojenia zazwyczaj dzieje się najwięcej. Tutaj przygotowujesz większość składników, kroisz czy siekasz – używając przy tym noża, który może Cię zranić.

Najistotniejszą funkcją jaką deska ma spełniać, to brak poślizgu. Nie wyobrażam sobie sytuacji, że podczas krojenia ucieka mi deska lub nóż ślizga się po jej powierzchni. Rzadko kiedy deski wyposażone są w gumowe stopki, dlatego polecam Ci kupić matę antypoślizgową, którą podkładamy pod deskę podczas użytkowania.

3. Porządek

Gotując wykonujemy wiele czynności na raz, przez co każde kolejne działanie wymaga od nas wzmożonej koncentracji. Jeśli nie zachowujemy porządku w trakcie gotowania, to zwiększamy swoje szanse na popełnianie błędów. Przypalenie dania w tym przypadku nie będzie czymś strasznym, gorzej jeśli się poparzymy, skaleczymy nożem lub w pośpiechu ściągając coś z górnej szafki spadnie nam to na głowę.

Jeśli chcesz czerpać przyjemność z gotowania, to potrzebujesz aby Twoja kuchnia była czysta i funkcjonalna. Podczas kucharzenia musisz doskonale wiedzieć gdzie leżą wszystkie niezbędne przybory kuchenne.

4. Plan działania

Zanim zaczniesz gotować, przemyśl jakie składniki i sprzęt będziesz potrzebować do wykonania dania. Przygotuj wcześniej niezbędne rzeczy – dzięki temu łatwiej będzie Ci się odnaleźć, kiedy podczas gotowania nie będziesz szukać w pośpiechu różnych składników i sprzętów.

5. Dostosuj poziom dań do swoich chęci i możliwości

Lubisz gotować, jednak nie chcesz w kuchni spędzać za dużo czasu? Bezsensem będzie wtedy korzystanie z przepisów, które wymagają godzinnych przygotowań i używania wielu garnków czy naczyń. Dużo większą przyjemność z gotowania sprawią Ci wtedy, np. dania jednogarnkowe.

Zastanów się jakie dania lubisz przyrządzać, ile czasu możesz poświęcić na gotowanie i szukaj przepisów dostosowanych do Twoich potrzeb. Dla osób początkujących uważam, że najlepszą pomocą okażą się filmiki z przepisami, gdzie możemy zobaczyć jak powstało danie od A do Z.

6. Prostota i kreatywność

Jeśli możesz wykonać danie prościej nie tracąc przy tym wartości smakowych czy odżywczych – po prostu to zrób. Profesjonalni kucharze bazują na prostocie i kreatywności, szukają rozwiązań, które zastąpią skomplikowane czynności w kuchni. Poszukaj ciekawych trików kuchennych w internecie, a później spróbuj własnych sił w eksperymentowaniu. Kreatywne podejście w kuchni sprawi, że gotowania będzie dużo ciekawsze.

7. Ucz się

Gotowanie jak każda inna dziedzina wymaga edukacji, kiedy chcemy się wspiąć na wyższy poziom. Dobrym sposobem na to żeby nauka nie była nudna, jest przyswajanie wiedzy, która nas interesuje.
Lubisz kuchnie włoską? Zacznij szukać informacji na jej temat. Interesują Cię wypieki ciast? Znajdź książki, które będą związane głównie z tym tematem. Rozwijaj swoje umiejętności i ruszaj na podbój kuchni!