Herbata Chai Masala


Składniki:

Kardamon – 1 łyżeczka
Koper włoski – 1 łyżeczka
Goździki – 5 do 8 sztuk
Masło – 30 g
Imbir – 3 plasterki
Cynamon – 0,5 łyżeczki
Cukier – 30 g
Herbata czarna – 30 g
Woda – 300 ml
Mleko orzechowe – 200 ml

Przepis:

  1. W moździerzu rozgnieć kardamon, koper włoski i goździk. Jeśli nie masz moździerza, zblenduj na proszek.
  2. W garnuszku rozpuść masło, dodaj imbir, cynamon oraz cukier, a następnie podsmaż na wolnym ogniu.
  3. Pod koniec smażenia dodaj przyprawy.
  4. Zalej mieszankę wodą, dodaj czarną herbatę i mleko, całość zagotuj.
  5. Przecedź napój przez sitko do szklanki, aby usunąć resztki przypraw.
  6. Podawaj gorący i ciesz się aromatem domowego Chai Masala.