A gdyby tak zaskoczyć wszystkich naleśnikami po bolońsku? 🍅🌿 Wyobraź sobie delikatne, złociste zapiekane naleśniki, hojnie wypełnione aromatycznym sosem pełnym pomidorów i ziół – brzmi nieźle, prawda?
Filmik z prezentacją dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Naleśniki (około 4 szt. z patelni o średnicy 26 cm):
Mąka pszenna typ 450 – 2/3 szklanki
Mleko roślinne – 2/3 szklanki
Siemię lniane mielone – 2 łyżeczki
Sól – 0,5 łyżeczki
Cukier – 0,5 łyżeczki
Olej roślinny – 2 łyżeczki
Farsz:
Cebula – 1 szt
Marchew – 1 szt
Czosnek – 2 ząbki
Roślinne niemięso mielone – 200 g
Natka pietruszki – pęczek
Czekolada gorzka – 2 kostki
Roślinny ser żółty – 50 g
Przyprawa do potraw włoskich – wedle uznania
Oliwa – 10 ml
Przepis:
- Wszystkie składniki na naleśniki zmiksuj na gładką masę, przecedź przez sitko i odstaw.
- Pokrój cebulę i marchew w kostkę, a następnie wrzuć je na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smaż przez kilka minut, aż lekko zmiękną i się zarumienią.
- Dodaj drobno pokrojony czosnek oraz niemięso, a następnie zalej passatą i dodaj pietruszkę oraz czekoladę.
- Wszystko podsmaż do miękkości, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Usmaż naleśniki, nałóż farsz na każdy naleśnik i zwiń w rulon.
- Zawinięte naleśniki umieść w naczyniu żaroodpornym, posyp serem i przyprawą i wstaw do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na ok 15 minut.
Porady:
- Czekolada może wydawać się nietypowym dodatkiem, ale dodaje ona głębi i subtelnej słodyczy w farszu. Użyj gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao, 70% lub więcej.
- Jeśli chcesz uzyskać chrupiącą teksturę, możesz podsmażyć zawinięte naleśniki przez chwilę na patelni przed włożeniem ich do piekarnika. Nada im to lekko chrupiącą skórkę.