Naleśniki z Niekurczakiem i Boczniakiem

10 listopada, 2024

O niekurczę, ale te naleśniki są dobre! 🫠

Filmik z prezentacją dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.

Składniki:

Naleśniki (ok. 6 szt z patelni o średnicy 26 cm):
Mąka pszenna typ 450 – 1 szklanka
Mleko roślinne – 1 szklanka
Siemię lniane mielone – 1 łyżka
Proszek do pieczenia -1 łyżeczka
Sól – 0,5 łyżeczki
Cukier – 0,5 łyżeczki
Olej roślinny – 1 łyżka

Farsz:
Boczniaki – 200 g
Niekurczak – 160 g
Szpinak – duża garść
Cebula – 1 szt
Czosnek – 2 ząbki
Roślinna śmietanka 15 % – 70 ml
Oliwa – 10 ml
Przyprawa gyros – wedle uznania

Przepis:

  1. Wszystkie składniki na naleśniki zmiksuj na gładką masę, przecedź przez sitko i odstaw.
  2. Pokrój cebulę, a boczniaki porwij w paski, następnie wrzuć je na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smaż przez kilka minut, aż lekko zmiękną i się zarumienią.
  3. Dodaj drobno pokrojony czosnek, niekurczaka i szpinak. Całość podsmaż.
  4. Wlej śmietankę, dopraw przyprawą i dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze chwilę, aż sos lekko zgęstnieje.
  5. Usmaż naleśniki, nałóż farsz na każdy naleśnik i złóż.
  6. Zawinięte naleśniki podsmaż na odrobinie oleju, aby były lekko chrupiące.

Porady:

  1. Przecedzenie ciasta sprawia, że jest idealnie gładkie, bez grudek i pęcherzyków powietrza, dzięki czemu naleśniki wychodzą cienkie, delikatne i równomiernie usmażone.
  2. Odstawienie ciasta na kilkanaście minut pozwala mące w pełni wchłonąć płyn, co sprawia, że ciasto staje się bardziej elastyczne, a naleśniki – delikatniejsze i mniej podatne na pękanie podczas smażenia.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Copyright © 2017-2024 wegang