Czekoladowe Ciastka Owsiane

0 0
Czekoladowe Ciastka Owsiane

Podziel się w social mediach:

Skopiuj adres URL i udostępnij

Składniki

Dostosuj porcję:
200 g Płatków owsianych
3 łyżki Masła orzechowego
80 g Orzechów laskowych
3 łyżki Syropu z agawy
50-100 ml Mleka roślinnego
1 opakowanie Czekolady My użyliśmy słodkiej z orzechami. Jeśli wolisz przełamać słodki smak to gorzka czekolada sprawdzi się idealnie.

Składniki

Opis

Udostępnij

Dzień dobry! Dlaczego dobry?
Ponieważ do porannej kawy mieliśmy okazję zajadać się jeszcze cieplutkimi ciastkami owsianymi o przepysznym smaku orzechowo-czekoladowym.

Jeśli chcesz aby również w Twoim domu zagościła ciastkowa atmosfera to koniecznie wypróbuj ten przepis!

Przygotowanie

1
Gotowe

Płatki owsiane zblenduj na strukturę podobną do mąki. (Jeśli używasz blendera ręcznego to koniecznie wsyp je do wysokiego naczynia, żeby w trakcie blendowania nie latały po całej kuchni ;))

2
Gotowe

Czekoladę pokrój na drobne kawałki, orzechy laskowe roztłucz.

3
Gotowe

Wszystkie składniki oprócz mleka roślinnego dodaj to zblendowanych płatków owsianych i dokładnie wymieszaj.

4
Gotowe

Dodawaj mleko roślinne do masy i mieszaj. Musisz uzyskać masę łatwą w formowaniu i taką która będzie bez problemu odchodzić od ręki.

5
Gotowe

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 190-200 stopni.

6
Gotowe

Masę formuj w małe kulki, rozkładaj na blasze i delikatnie dociskając palcami nadaj kształt ciastek.

7
Gotowe

Do rozgrzanego piekarnika włóż blachę z ciastkami i piecz ok 15-20 minut.

8
Gotowe

Porady:

1. Zależnie od rodzaju pieca i jego funkcji czas pieczenia i temperatura mogą się delikatnie wahać. Najlepiej sprawdzać przez szybkę pieca czy ciastka odpowiednio się pieką.
2. Najważniejsza w przepisie jest struktura masy.
Jeśli będzie zbyt twarda to ciastka wyjdą z pieca twarde jak kamień, natomiast zbyt rzadka spowoduje, że ciastka się nie dopieką.
Upewnij się, że masa swobodnie odchodzi od ręki i daje się formować!
3. Możesz użyć inny rodzaj orzechów.
4. Nie bój się eksperymentować, przepis jest tylko bazą, jeśli lubisz ciastka z rodzynkami - dodaj je tutaj!

WEGANG

Poprzedni
Makaron w sosie curry
Następny
Pasta z czerwonej fasoli
Poprzedni
Makaron w sosie curry
Następny
Pasta z czerwonej fasoli

Dodaj komentarz