Tarta ze Szparagami

25 maja, 2024

Tarta ze szparagami to jak wiosenny festiwal na Twoim talerzu! Soczyste, chrupiące szparagi na delikatnym cieście tworzą danie, które jest nie tylko eleganckie, ale i pełne smaku. Idealne na lunch, kolację lub specjalne okazje, kiedy chcesz zaszaleć!


Składniki:

Szparagi – 300 g
Cebula – kilka plastrów
Mleko roślinne – 50 ml
Mąka z ciecierzycy – 1 łyżka
Wegański ser – 100 g
Ciasto francuskie – 300 g
Przyprawa do kuchni greckiej
Oliwa do smarowania
Cebulka prażona do posypania

Przepis:

  1. Oderwij miękkie części szparagów, a twardsze końcówki pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Dodaj twardsze części szparagów do blendera razem z mlekiem roślinnym i zblenduj na gładką masę.
  3. Przełóż gotową masę do miski, dodaj przyprawę do kuchni greckiej, pokrojone na małe plasterki 2 szparagi, ser wegański i mąkę z ciecierzycy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Formę do tarty wyłóż ciastem i ponakłuwaj je widelcem. Na ciasto wyłóż przygotowany farsz.
  5. Połóż pokrojone plastry cebuli i szparagów, a całość posmaruj oliwą.
  6. Piecz tartę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Gotową tartę posyp cebulką prażoną.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Copyright © 2017-2024 wegang