Tofu w marynacie słodko-ostrej to danie, które udowadnia, że tofu może być równie ekscytujące, co pyszne! Słodka marynata z odrobiną ostrości sprawia, że każdy kęs to pełna smaków przygoda – idealne dla osób, którzy cenią sobie odrobinę zaskoczenia w jedzeniu.
Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Tofu naturalne – 2 kostki
Marynata:
Sos sojowy – 50 ml
Syrop klonowy – 30 ml
Shichimi Togarashi – 1 łyżeczka
Szczypior – 10 g
Czosnek – 4 ząbki
Przepis:
- Tofu odsącz z nadmiaru zalewy i odstaw owinięte w ręcznik papierowy lub ściereczkę, aby pozbyć się nadmiaru wody.
- Posiekaj szczypior, przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj je w misce z pozostałymi składnikami na marynatę.
- Tofu przekrój wzdłuż na pół, a następnie natnij w stylu hasselback. Włóż tofu do torebki strunowej i zalej marynatą. Odstaw na minimum 30 minut.
- Zamarynowane tofu wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez 30 minut.
Porady:
- Aby patyczki nie przesuwały się podczas nacinania tofu, przyklej je do stołu za pomocą taśmy dwustronnej, tak jak na filmiku.
- Im dłużej pozostawisz tofu w marynacie, tym bardziej intensywny będzie jego smak.
Tofu bardzo dobre ,moje smaki 🙂