Ziemniaki z gzikiem z tofu to roślinna wersja klasyki, która zaskoczy Cię prostotą i smakiem. Gzik zrobiony z tofu doskonale łączy się z pieczonymi ziemniakami, tworząc pyszny i sycący duet. To świetna opcja na szybki obiad lub kolację, kiedy chcesz zjeść coś zdrowego i przy okazji mega smacznego.
Składniki:
Ziemniaki – 2 szt duże
Wegańskie masło z czosnkiem – 2 łyżeczki
Farsz:
Tofu wędzone – 180 g
Papryka zielona i czerwona – 100 g
Rzodkiew – 2 szt
Majonez wegański – 1 łyżka
Papryka wędzona – 1 łyżeczka
Bazylia suszona – 1 łyżeczka
Mieszanka przypraw wiosennych – 1 łyżeczka
Przepis:
- Ziemniaki oczyść, nakłuj i nasmaruj masłem, a następnie wstaw do rozgrzanego na 200°C piekarnika na 30-40 minut.
- Pokrój warzywa w drobne kawałki, pokrusz tofu, dodaj majonez oraz przyprawy, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Gotowe ziemniaki ostudź i przekrój wzdłuż, delikatnie ugnieć miąższ ziemniaka, aby zrobić miejsce na nadzienie.
- Nadziej ziemniaki przygotowanym gzikiem z tofu.
Porady:
- Po przygotowaniu farszu warto go schłodzić w lodówce. Zimny farsz świetnie komponuje się z ciepłymi ziemniakami.
I got this site from my friend who shared with me about this site and
now this time I am browsing this website and reading very informative
content at this time.