Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Ziemniaki – 5 średnich szt
Mąka pszenna – 1-2 łyżki
Przyprawa do ziemniaków – 1 łyżeczka
Farsz:
Roślinne masło – 1 łyżka
Boczniaki – 250 g
Czosnek mielony – 1 łyżeczka
Natka pietruszki – mały pęczek
Przyprawa do ziemniaków – 1 łyżeczka
Oliwa – 5 ml
Przepis:
- Ziemniaki umyj, ale nie osuszaj, ponieważ muszą być wilgotne.
- W misce wymieszaj mąkę pszenną z przyprawą do ziemniaków. Obtocz ziemniaki w mieszance i wrzuć do rozgrzanego na 200°C airfryera. Piecz przez około 30 minut.
- W międzyczasie porwij boczniaki na mniejsze kawałki i wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię. Gdy cała woda odparuje, dodaj odrobinę oliwy i podsmaż, aż staną się chrupiące.
- Do miseczki dodaj roślinne masło, mielony czosnek, posiekaną natkę pietruszki i przyprawę do ziemniaków.
- Boczniaki drobno posiekaj i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
- Upieczone ziemniaki wyjmij i ostudź. Przekrój je na pół, posmaruj farszem i podawaj.

