Tagliatelle ze szpinakiem i wegańskim kurczakiem to sposób na to, by jeść zdrowo i pysznie bez żadnych kompromisów! Każdy kęs to pełna kremowych smaków podróż, która udowadnia, że wegańskie jedzenie jest niesamowicie satysfakcjonujące.
Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Makaron tagliatelle suchy – 150 g
Cebula – 2 szt
Czosnek – 3 ząbki
Wegański kurczak – 200 g
Wegańska śmietanka 15% – 150 ml
Pomidory suszone – 30 g
Świeży szpinak – duża garść
Mieszanka przypraw do kurczaka – 2 łyżeczki
Oliwa – 15 ml
Wegański parmezan – do podania
Przepis:
- Makaron ugotuj al dente.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z oliwą, aż się zeszkli.
- Dodaj czosnek i smaż przez chwilę, następnie dodaj wegańskiego kurczaka. Smaż przez kilka minut.
- Wlej śmietankę na patelnię, zagotuj i wsyp przyprawy.
- Dodaj pomidory, a po chwili szpinak.
- Gdy szpinak zmięknie, dodaj ugotowany makaron i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Gotowe danie posyp wegańskim parmezanem.
Porady:
- Zamiast wegańskiego parmezanu, możesz posypać danie płatkami drożdżowymi lub prażonym słonecznikiem.