Złociste Roślinne Szaszłyki

18 października, 2024

Szaszłyki soczyste w środku niczym obietnice polityków, a na zewnątrz chrupiące jak rozczarowanie po wyborach. Możesz je przygotować na mnóstwo sposobów, ale kluczowa jest tu marynata oraz panierka panko, która sprawi, że te przepyszne szaszłyki znikną szybciej niż Twój szef, gdy tylko zapytasz go o podwyżkę

Składniki:

Tofu – 1 kostka 180 g
Papryka – 1 szt
Pieczarki – 3 szt
Boczniaki – 5 szt
Cebula – 1 szt
Panierka panko – 50 g

Marynata:
Mąka z ciecierzycy – 50 g
Papryka wędzona – 2 łyżeczki
Bazylia suszona – 1 łyżeczka
Pieprz – 0,5 łyżeczki
Sól – 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek – 2 łyżeczki
Woda – 80 ml

Przepis:

  1. Pokrój tofu oraz warzywa w kostkę, a następnie nadziej je na patyczki do szaszłyków, całość delikatnie posól.
  2. Wszystkie składniki na marynatę połącz w głębokim talerzu. Wodę dodawaj stopniowo, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  3. Obtocz szaszłyki w marynacie, a następnie w panierce panko i ułóż je na ruszcie.
  4. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 30 minut i gotowe!

Porady:

  1. Do marynaty możesz dodać odrobinę syropu klonowego lub z agawy.
  2. Szaszłyki możesz przyrządzić również na grillu.
  3. Eksperymentuj z różnymi warzywami czy źródłami białka, świetnie do szaszłyka sprawdzi się także cukinia, bakłażan czy batat. Oprócz tofu będą także pasować kotlety sojowe czy gotowe zamienniki mięsa.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Copyright © 2017-2024 wegang