Faszerowane Zucchiolo

7 czerwca, 2024


Składniki:

Zucchiolo – 2 sztuki
Wegański ser feta – 100 g
Wegański gyros – 120 g
Szczypiorek – mały pęczek
Przyprawa do gyrosa – łyżeczka

Przepis:

  1. Odkrój górną część Zucchiolo, tworząc „kapelusz”, a następnie wydrąż środek.
  2. W misce wymieszaj ser feta, gyros, drobno posiekany szczypiorek i przyprawę do gyrosa.
  3. Napełnij wydrążone Zucchiolo przygotowanym nadzieniem.
  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15-20 minut, aż Zucchiolo będzie miękkie, a nadzienie dobrze podgrzane.

Porady:

  • Wydrążony środek możesz np. zblendować z oliwą, majonezem i przyprawami dzięki czemu powstanie świetny sos (nada się również do tego przepisu).
  • Zucchiolo jest hybrydą cukinii i ogórka, więc wszelkie farsze, które sprawdzają się do cukinii, będą odpowiednie. Możesz eksperymentować z różnymi farszami, np. mieszanką warzyw, kaszy lub tofu.
  • Warzywo to świetnie smakuje również na surowo. Można je dodawać do sałatek, kanapek lub jeść jako przekąskę.
  • Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, możesz dodać dodatkowe przyprawy lub zioła według własnych preferencji.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Copyright © 2017-2024 wegang