Bruschetty z Pastą Czosnkową

6 maja, 2024


Składniki:

Czosnek – 2 główki
Oregano świeże – kilka gałązek
Bazylia świeża – kilka gałązek
Oliwa z oliwek – 50 ml
Pomidor – 1 sztuka
Cebula – 1 mała sztuka
Sól
Pieprz
Bagietka – 1 sztuka

Przepis:

  1. Czosnek obierz i włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj oregano i zalej oliwą.
  2. Wstaw do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piecz przez około 50 minut.
  3. W międzyczasie posiekaj bazylię, pokrój cebulę i pomidora w drobną kostkę, a następnie wymieszaj w misce i dopraw do smaku.
  4. Gdy czosnek będzie gotowy, wyjmij go z piekarnika i odstaw na chwilę, aby lekko ostygł. Następnie całą zawartość naczynia zblenduj i dopraw.
  5. Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki, zrumień w tosterze, posmaruj pastą czosnkową i nałóż mieszankę pomidorów z cebulą.

Porady:

  1. Wybierz świeży czosnek, który jest twardy i ma nieuszkodzone skórki. Unikaj czosnku z zielonymi pędami, gdyż może mieć gorzki smak.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Copyright © 2017-2024 wegang