Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Kapusta i marynata:
Kapusta biała lub czerwona – 1 mała główka
Oliwa z oliwek – 4 łyżki
Krem balsamiczny – 2 łyżki
Syrop z agawy – 1 łyżka
Sól – 1 łyżeczka
Papryka wędzona – 1 łyżeczka
Sos z suszonych pomidorów:
Suszone pomidory w oliwie – 0,5 słoiczka
Czosnek – 1 ząbek
Roślinne mleko lub śmietanka 15% – 100 ml
Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Bazylia świeża – garść
Pieprz – 0,5 łyżeczki
Przyprawa chili – opcjonalnie
Przepis:
- W misce wymieszaj oliwę, sos balsamiczny, syrop z agawy, sól i paprykę wędzoną.
- Kapuściane „steki” natrzyj marynatą z obu stron.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Ułóż kapustę na blasze i piecz 30 – 50 minut.
- W blenderze zmiksuj wszystkie składniki do sosu.
- Na talerzu rozprowadź warstwę sosu, a na nim ułóż pieczone „steki” kapusty.
- Podawaj danie udekorowane świeżymi ziołami i skropione oliwą.
Porady:
- Jeśli chcesz, aby marynata lepiej się wchłonęła, ponacinaj kapustę delikatnie wzdłuż przed marynowaniem.