Pieczona Kapusta w Marynacie na Sosie z Suszonych Pomidorów

19 grudnia, 2024

Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.

Składniki:

Kapusta i marynata:
Kapusta biała lub czerwona – 1 mała główka
Oliwa z oliwek – 4 łyżki
Krem balsamiczny – 2 łyżki
Syrop z agawy – 1 łyżka
Sól – 1 łyżeczka
Papryka wędzona – 1 łyżeczka

Sos z suszonych pomidorów:
Suszone pomidory w oliwie – 0,5 słoiczka
Czosnek – 1 ząbek
Roślinne mleko lub śmietanka 15% – 100 ml
Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Bazylia świeża – garść
Pieprz – 0,5 łyżeczki
Przyprawa chili – opcjonalnie

Przepis:

  1. W misce wymieszaj oliwę, sos balsamiczny, syrop z agawy, sól i paprykę wędzoną.
  2. Kapuściane „steki” natrzyj marynatą z obu stron.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  4. Ułóż kapustę na blasze i piecz 30 – 50 minut.
  5. W blenderze zmiksuj wszystkie składniki do sosu.
  6. Na talerzu rozprowadź warstwę sosu, a na nim ułóż pieczone „steki” kapusty.
  7. Podawaj danie udekorowane świeżymi ziołami i skropione oliwą.

Porady:

  1. Jeśli chcesz, aby marynata lepiej się wchłonęła, ponacinaj kapustę delikatnie wzdłuż przed marynowaniem.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Copyright © 2017-2024 wegang