Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Marchew – 1 szt
Pietruszka – 1 szt
Por – mały kawałek
Seler – mały kawałek
Pieczarki – 150 g
Grzyby shiitake – kilka sztuk
Cebula – 1 szt
Woda – ok 2 litry
Płatki drożdżowe – garść
Makaron do ramenu
Baza do zupy:
Bulion – 100 ml
Pasta lub przyprawa curry – 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek – 10 ml
Ostry olej do podania:
Oliwa z oliwek – 20 ml
Togarashi – 0,5 łyżeczki
Chili – wedle uznania
Pieprz cytrynowy – szczypta
Przepis:
- Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do dużego garnka razem z pieczarkami, grzybami shiitake i całą, obraną cebulą.
- Zalej wszystko wodą (ok. 1,5–2 litry) i gotuj na małym ogniu przez około godzinę.
- W połowie gotowania dodaj wcześniej przygotowaną bazę do zupy.
- W międzyczasie przygotuj ostry olej: w małym rondelku podgrzej oliwę, dodaj togarashi, szczyptę chili i pieprz cytrynowy. Zdejmij z ognia i odstaw do przegryzienia.
- Pod koniec gotowania zupy, dodaj płatki drożdżowe i dokładnie wymieszaj.
- Bulion przecedź lub zostaw z kawałkami warzyw i grzybów – wedle uznania.
- Podawaj na gorąco, z makaronem, skropiony kilkoma kroplami ostrego oleju.

