Curry Ramen

17 maja, 2025

Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.

Składniki:

Marchew – 1 szt
Pietruszka – 1 szt
Por – mały kawałek
Seler – mały kawałek
Pieczarki – 150 g
Grzyby shiitake – kilka sztuk
Cebula – 1 szt
Woda – ok 2 litry
Płatki drożdżowe – garść
Makaron do ramenu

Baza do zupy:
Bulion – 100 ml
Pasta lub przyprawa curry – 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek – 10 ml

Ostry olej do podania:
Oliwa z oliwek – 20 ml
Togarashi – 0,5 łyżeczki
Chili – wedle uznania
Pieprz cytrynowy – szczypta

Przepis:

  1. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do dużego garnka razem z pieczarkami, grzybami shiitake i całą, obraną cebulą.
  2. Zalej wszystko wodą (ok. 1,5–2 litry) i gotuj na małym ogniu przez około godzinę.
  3. W połowie gotowania dodaj wcześniej przygotowaną bazę do zupy.
  4. W międzyczasie przygotuj ostry olej: w małym rondelku podgrzej oliwę, dodaj togarashi, szczyptę chili i pieprz cytrynowy. Zdejmij z ognia i odstaw do przegryzienia.
  5. Pod koniec gotowania zupy, dodaj płatki drożdżowe i dokładnie wymieszaj.
  6. Bulion przecedź lub zostaw z kawałkami warzyw i grzybów – wedle uznania.
  7. Podawaj na gorąco, z makaronem, skropiony kilkoma kroplami ostrego oleju.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Copyright © 2017-2024 wegang