Chcesz dostać z dyni? Pyszny, aromatyczny krem, który wypełni Twoje serce ciepłem i miłością? Do dzieła! Masz dwie rączki i przepis od nas, który idealnie sprawdzi się jako dopełnienie jesiennego klimatu – leżenie w łóżku pod kocykiem w ciepłych dresach z miską kremu z dyni to prawdziwa gastro terapia dla duszy.
Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Dynia hokkaido – 1 szt
Boczniaki – 100 g
Cebula – 150 g
Papryka konserwowa – 50 g
Pomidory – 100 g
Czosnek – 3 ząbki
Mleczko kokosowe – 400 ml
Oliwa – 30 ml
Przyprawy:
Papryka wędzona – 1 łyżeczka
Togarashi – 1 łyżeczka
Curry czerwone – 1 łyżeczka
Sól – 1 łyżeczka
Tymianek – 0,5 łyżeczki
Przepis:
- Odkrój górną część dyni i oczyść środek dyni z nasion.
- Warzywa pokrój w kostkę, umieść w dyni i dodaj przyprawy. Całość polej oliwą.
- Wstaw dynię z warzywami do piekarnika nagrzanego na 180°C na 40-50 minut.
- Upieczoną, miękką dynię przełóż wraz z warzywami do blendera. Dodaj mleczko kokosowe i blenduj, aż uzyskasz gładką konsystencję kremu.
Porady:
- Do kremu idealnie sprawdzą się prażone pestki dyni i natka z pietruszki.
- Jeśli potrzebujesz zmniejszyć gęstość kremu, dolej bulion z warzyw podczas blendowania.