Pyszna Kremowa Zupa Grzybowa 🍄🟫
Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Pieczarki – 500 g
Grzyby mrożone – 200 g
Cebula – 1 szt
Bulion warzywny – 1 l
Czosnek – 2 ząbki
Mleczko kokosowe – 300 ml
Świeży koperek – 1 pęczek
Oliwa – 15 ml
Ziemniaki gniecione – do podania
Przyprawy:
Mieszanka suszonej włoszczyzny – 1 łyżka
Suszona pietruszka – 1 łyżka
Sól – 1 łyżeczka
Pieprz – 0,5 łyżeczki
Przepis:
- Pokrój pieczarki w paski i wrzuć je na rozgrzaną patelnię. W międzyczasie pokrój cebulę w piórka i posiekaj czosnek.
- Gdy pieczarki puszczą wodę i odparują, dodaj oliwę, a następnie cebulę i czosnek. Podsmaż całość przez chwilę, a potem dodaj grzyby.
- Do garnka wlej bulion, dodaj przyprawy oraz posiekany koperek. Gotuj wszystko przez kilka minut.
- Wlej mleko kokosowe, zagotuj i gotowe.
- Podawaj z gniecionymi ziemniakami.
Porady:
- Dzięki odparowaniu wody z pieczarek, unikniesz ich duszenia i mieszania się oliwy z wodą, dzięki czemu równomiernie podsmażysz składniki.