Wyobraź sobie zupę, która rozgrzewa i otula smakiem 🍲 Jej kremowa konsystencja sprawia, że każda łyżka to prawdziwa przyjemność 😌 To zupa idealna na chłodne dni ❄️
Filmik z prezentacją dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Cebula – 1 duża szt
Ziemniaki – 2 duże szt
Marchew – 1 duża szt
Pieczarki -3 duże szt
Groszek mrożony – 100 g
Oliwa z oliwek – 15 ml
Bulion warzywny – 1 l
Przyprawy:
Sól
Pieprz
Suszone warzywa do zupy
Mąka ryżowa – 1-2 łyżeczki (dla gęstości)
Do podania:
Koperek
Roślinny boczek
Przepis:
- Cebulę, ziemniaki, marchew oraz pieczarki pokrój w kostkę i wrzuć do rozgrzanego garnka z oliwą. Podsmaż wszystko przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
- Dodaj groszek, duś wszystko do miękkości, a następnie zalej bulionem. Gotuj przez chwilę, a potem dodaj przyprawy (bez mąki), wedle uznania.
- Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i stopniowo dodawaj mąkę. Gotuj jeszcze przez chwilę, aż całość zgęstnieje.
- Zanim zupa ostygnie, posiekaj koper, a roślinny boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni do momentu, aż stanie się chrupiący.
Porady:
- Zanim dodasz mąkę do zupy, rozpuść ją w letniej wodzie, aby uniknąć grudek.
- Mąkę dodawaj stopniowo. Ma ona za zadanie zagęścić zupę, ale jej nadmiar może sprawić, że zupa stanie się zbyt gęsta i straci swoją lekką konsystencję.