Makaron w Sosie Kurkowym

14 lipca, 2024

Makaron w sosie kurkowym to klasyka, która zawsze robi wrażenie! Kremowy sos z leśnymi kurkami sprawia, że makaron staje się prawdziwą gwiazdą wieczoru – wystarczy jeden kęs, by poczuć się jak w najlepszej restauracji!


Składniki:

Makaron suchy – 200 g
Kurki – 200g
Śmietanka wegańska 15% – 200 ml
Cebula – 2 małe sztuki
Koperek – 2 pęczki
Cebula – 2 szt małe
Oliwa – 15 ml

Przyprawy:
Cebula suszona – 1.5 łyżeczki
Curry żółte – 1 łyżeczka
Sól – 1 łyżeczka
Pieprz – 0,5 łyżeczki

Przepis:

  1. Ugotuj makaron.
  2. Cebulę posiekaj i wrzuć na rozgrzaną patelnię z oliwą. Podsmaż, aż się zeszkli.
  3. Kurki dokładnie oczyść, dodaj na patelnię i kontynuuj podsmażanie aż do miękkości. Następnie wlej śmietankę i zagotuj.
  4. Dodaj przyprawy, posiekany koperek i ugotowany makaron, wszystko dokładnie wymieszaj, podgrzej i gotowe! 🙂

Porady:

  1. Gotowe danie możesz podać z wegańskim serem typu parmezan.
  2. Zamiast koperku dobrze sprawdzi się również natka pietruszki.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Copyright © 2017-2024 wegang