Makaron z brokułami to świetna opcja na zdrowy i szybki posiłek. Kremowe brokuły i makaron dobrze się uzupełniają, tworząc danie, które jest zarówno smaczne, jak i pełne wartości odżywczych.
Składniki:
Brokuł – 1 szt
Cebula – 1 szt
Makaron al dente – 250 g (ugotowanego)
Wegański parmezan – 50 g
Wegańska śmietanka 30 % – 150 ml
Oliwa z oliwek – 10 ml
Ulubione przyprawy
Cebulka prażona – 10 g
Przepis:
- Odetnij różyczki brokuła i pokrój je na mniejsze części. Cebulę pokrój na mniejsze kawałki.
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę i brokuł, podsmaż do miękkości pod przykrywką, a następnie dodaj śmietankę.
- Dopraw solą, pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. Dodaj ugotowany makaron (al dente) i posyp startym parmezanem.
- Podawaj danie posypane prażoną cebulką.