Zanurz się w wyjątkowym smaku wegańskiego bolognese z nutą czekolady, które łączy klasykę z odrobiną oryginalności. Dzięki dodaniu czekolady, to danie nabiera nowego wymiaru i na pewno zaskoczy Cię swoją głębią i bogactwem smaków.
Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Tofu – 200 g
Makaron suchy – 180 g
Passata pomidorowa – 400 ml
Czosnek – 1 ząbek
Cebula – 1 duża sztuka
Marchew – 1 mała sztuka
Czekolada gorzka 70% – 3 kostki
Wegańska śmietanka 15% – 50 ml
Oliwa – 20 ml
Bazylia świeża – kilka gałązek
Pieprz cytrynowy – 0,5 łyżeczki
Bazylia suszona – 1 łyżeczka
Przyprawa do kuchni włoskiej – 1 łyżeczka
Przepis:
- Ugotuj makaron al dente.
- Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć cebulę, marchewkę oraz tofu. Podsmaż całość, mieszając.
- Dodaj czosnek, przyprawy oraz passatę. Dokładnie wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez kilka minut.
- Następnie dodaj czekoladę, wlej śmietankę i podgrzewaj przez chwilę.
- Do sosu dodaj ugotowany makaron, całość wymieszaj.
- Podawaj danie udekorowane świeżą bazylią.
Porady:
- Jeśli passata okaże się zbyt kwaśna, możesz zrównoważyć smak, dodając trochę syropu z agawy lub cukru.
- Dokładnie odsącz tofu – najpierw ręcznie, a potem owiń papierowym ręcznikiem lub czystą ściereczką i przygnieć czymś cięższym.