Jeśli masz ochotę na ziemniaki, które są nie tylko pyszne, ale i pełne aromatu, to te w kremowym sosie cebulowo-czosnkowym będą strzałem w dziesiątkę! Kremowa konsystencja i intensywny smak sprawiają, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla zmysłów.
Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Cebula – 2 szt duże
Czosnek – 2 główki
Ziemniaki – 0,5 kg
Oliwia – 40 ml
Wegańska śmietanka 15 % – 40 ml
Przyprawy:
Sól – 0,5 łyżeczki
Togarashi – 0,5 łyżeczki
Przepis:
- Umyj ziemniaki. Cebulę pokrój na cienkie plastry, a od czosnku odetnij górną część.
- Warzywa umieść w naczyniu żaroodpornym, dodaj przyprawy i polej oliwą z oliwek.
- Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 40 minut.
- Upieczone warzywa wyciągnij z piekarnika, a następnie wyciśnij ząbki czosnku i dodaj śmietankę. Wszystko wymieszaj i gotowe.
Porady:
- Do podania użyj szczypiorek lub ulubione zioła.