Puree z Pyrek z Sosem Pieczarkowym

16 czerwca, 2024


Składniki:

Puree z ziemniaków – 300 g
Pieczarki – 400 g
Cebula – 1 szt
Wegańska śmietanka 15 % – 200 ml
Koper – 1 pęczek
Czosnek suszony – 1 łyżeczka
Cebula suszona – 1 łyżeczka
Pieprz – 0,5 łyżeczki
Sól – 0,5 łyżeczki
Oliwa – 15 ml

Przepis:

  1. Wrzuć ok 300 g ziemniaków do garnka i gotuj.
  2. Pokrój pieczarki, a następnie wrzuć je na rozgrzaną, suchą patelnię aż dobrze odparują . Następnie dodaj oliwę.
  3. Pokrój cebulę w kostkę i dorzuć ją na patelnię.
  4. Gdy warzywa się podsmażą i zmiękną, wlej śmietankę.
  5. Dodaj przyprawy, gotuj jeszcze kilka minut i gotowe.
  6. Ugotowane ziemniaki odcedź, przeciśnij przez praskę, dodaj sól, wegańskie masło i wymieszaj. Podawaj z sosem pieczarkowym. Smacznego!

Porady:

  1. Smażenie pieczarek na suchej patelni przed dodaniem oliwy pozwala na szybsze odparowanie wody, co intensyfikuje ich smak i zapobiega nadmiernemu nasiąknięciu tłuszczem.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Copyright © 2017-2024 wegang