Szukasz idealnego komfortowego dania? Puree z pyrek z sosem pieczarkowym to rozwiązanie! Gładkie puree w towarzystwie kremowego, pieczarkowego sosu to połączenie, które przyniesie Ci ciepło i satysfakcję. Świetne na każdą okazję!
Składniki:
Puree z ziemniaków – 300 g
Pieczarki – 400 g
Cebula – 1 szt
Wegańska śmietanka 15 % – 200 ml
Koper – 1 pęczek
Czosnek suszony – 1 łyżeczka
Cebula suszona – 1 łyżeczka
Pieprz – 0,5 łyżeczki
Sól – 0,5 łyżeczki
Oliwa – 15 ml
Przepis:
- Wrzuć ok 300 g ziemniaków do garnka i gotuj.
- Pokrój pieczarki, a następnie wrzuć je na rozgrzaną, suchą patelnię aż dobrze odparują . Następnie dodaj oliwę.
- Pokrój cebulę w kostkę i dorzuć ją na patelnię.
- Gdy warzywa się podsmażą i zmiękną, wlej śmietankę.
- Dodaj przyprawy, gotuj jeszcze kilka minut i gotowe.
- Ugotowane ziemniaki odcedź, przeciśnij przez praskę, dodaj sól, wegańskie masło i wymieszaj. Podawaj z sosem pieczarkowym. Smacznego!
Porady:
- Smażenie pieczarek na suchej patelni przed dodaniem oliwy pozwala na szybsze odparowanie wody, co intensyfikuje ich smak i zapobiega nadmiernemu nasiąknięciu tłuszczem.