Makaron w Sosie Brzoskwiniowo – Pomidorowym

7 lipca, 2024


Składniki:

Pomidory – 500 g
Papryka – 250 g
Czosnek – 5 ząbków
Oliwa – 15 ml
Brzoskwinie – 1 duża puszka
Wegańska śmietanka 15 % – 150 ml
Tofu naturalne – 100 g
Sól – 1 łyżeczka
Papryka wędzona – 1 łyżeczka
Makaron suchy – 150 g

Przepis:

  1. Tofu pokrój w drobną kostkę, zalej syropem z brzoskwiń i odstaw do lodówki.
  2. Pomidory, paprykę oraz czosnek umieść w naczyniu żaroodpornym. Posól, polej oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 30 minut.
  3. Ugotuj makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
  4. Tofu odsącz z marynaty (nie wylewaj jej) i podsmaż na patelni.
  5. Upieczone warzywa przełóż do blendera, dodaj brzoskwinie i zmiksuj na gładką masę.
  6. Sos przelej na patelnię, dodaj śmietankę, paprykę wędzoną, pozostały sok z brzoskwiń oraz ugotowany makaron. Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj, aż wszystko będzie gorące.
  7. Gotowe danie posyp podsmażonym tofu.

Porady:

  1. Im dłużej tofu będzie marynowane w soku brzoskwiniowym, tym bardziej intensywny smak zyska.
  2. Doskonałym dodatkiem do sosu będzie chili, które nada mu pikantności.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Copyright © 2017-2024 wegang