Pinsa z sosem bianco to wyjątkowa kompozycja, która łączy chrupiące ciasto z aromatycznym sosem bianco! Świeża rukola, słodka gruszka, orzechy włoskie i wegański ser sprawiają, że każdy kęs to przyjemność, a odrobina kremu balsamicznego na końcu dodaje odrobinę wyrafinowania i smaku.
Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Pinsa – 1 szt
Rukola – 50 g
Cebula – 1 mała sztuka
Gruszka – 1 sztuka
Orzechy włoskie – 3 sztuki
Ser wegański – 50 g
Krem balsamiczny – 5 ml
Sos:
Mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
Śmietanka – 100 ml
Sól i pieprz
Przepis:
- Przygotuj najpierw sos: śmietankę 30% dokładnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną, dodaj sól i pieprz. Podgrzej w garnuszku na małym ogniu, aż zgęstnieje.
- Pokrój cebulę i gruszkę na mniejsze kawałki, ser zetrzyj.
- Na Pinsę nałóż przygotowany sos oraz resztę składników.
- Piecz zgodnie z wytycznymi producenta na opakowaniu.
- Na gotową Pinsę polecamy dodać jeszcze świeżą rukolę i koniecznie polać całość kremem balsamicznym.