Jeśli masz 30 minut, przygotuj ten kremowy, wysokobiałkowy makaron w sosie orzechowym z chrupiącymi warzywami. Jest pyszny i wyjątkowy – zupełnie jak Ty 💖
Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Marchew – 1 szt mała
Papryka czerwona, zielona i żółta – po 0,5 szt
Makaron penne z soczewicy – 150g
Sezam prażony biały – 1 łyżeczka
Szczypior – 1 mały pęczek
Masło roślinne – 20 g
Sos:
Masło orzechowe solone – 2 łyżki
Mleko roślinne – 150 – 200 ml
Tofu wędzone – 90 g
Sos sojowy – 2 łyżki
Syrop z agawy – 1 łyżka
Imbir korzeń – 1 cm
Czosnek – 1 ząbek
Przyprawy:
Togarashi – 1 łyżeczka
Pieprz cytrynowy – 0,5 łyżeczki
Przepis:
- Ugotuj makaron al dente.
- W międzyczasie pokrój marchew i paprykę w cienkie paski. Składniki na sos oraz przyprawy zmiksuj na gładką masę.
- Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzuć marchew i paprykę, a następnie smaż, aż będą miękkie.
- Dodaj ugotowany makaron i wlej przygotowany sos. Całość dokładnie wymieszaj.
- Posiekaj szczypiorek i dodaj na patelnię. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki, aby smaki się połączyły.
- Gotowe danie posyp sezamem.
Porady:
- Wlewając sos na patelnię, intensywnie mieszaj, ponieważ szybko się redukuje i może przywierać do powierzchni.
- Gotowe danie skrop odrobiną soku z limonki, co przełamie smak i doda świeżości.