Makaron w Sosie Pomidorowo – Pomarańczowym

28 listopada, 2024

Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.

Składniki:

Cebula – 1 szt
Pomidorki cherry – 200 g
Czosnek – 1 duży ząbek
Niemięso mielone – 200 g
Śmietanka roślinna 30% – 150 ml
Koncentrat pomidorowy – 1 czubata łyżka
Sok z połówki słodkiej pomarańczy
Oliwa – 15 ml
Makaron – 150 g
Bazylia świeża – wedle uznania

Przyprawy:
Mieszanka do kuchni włoskiej

Przepis:

  1. Ugotuj makaron al dente.
  2. W międzyczasie pokrój cebulę w pióra i smaż ją na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy.
  3. Pokrój pomidorki na połówki, a czosnek posiekaj drobno. Wrzuć do cebuli i podsmaż.
  4. Dodaj mielone mięso, śmietankę oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj wszystko, a następnie gotuj przez kilka minut, by składniki się połączyły.
  5. Dodaj sok z pomarańczy, bazylię oraz ugotowany makaron, całość wymieszaj.
  6. Zagotuj i podawaj.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Copyright © 2017-2024 wegang