Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Cebula – 1 szt
Pomidorki cherry – 200 g
Czosnek – 1 duży ząbek
Niemięso mielone – 200 g
Śmietanka roślinna 30% – 150 ml
Koncentrat pomidorowy – 1 czubata łyżka
Sok z połówki słodkiej pomarańczy
Oliwa – 15 ml
Makaron – 150 g
Bazylia świeża – wedle uznania
Przyprawy:
Mieszanka do kuchni włoskiej
Przepis:
- Ugotuj makaron al dente.
- W międzyczasie pokrój cebulę w pióra i smaż ją na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy.
- Pokrój pomidorki na połówki, a czosnek posiekaj drobno. Wrzuć do cebuli i podsmaż.
- Dodaj mielone mięso, śmietankę oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj wszystko, a następnie gotuj przez kilka minut, by składniki się połączyły.
- Dodaj sok z pomarańczy, bazylię oraz ugotowany makaron, całość wymieszaj.
- Zagotuj i podawaj.