Makaron z Fasolą w Sosie Pomidorowym

21 czerwca, 2024


Składniki:

Makaron linguine – 150 g
Cebula – 1 szt
Czosnek młody – 1 główka
Pomidory – 4 szt
Koncentrat pomidorowy – 100 g
Czarna fasola z puszki – 240 g (1 mała puszka)
Wegańska śmietana 15 % – 200 ml
Cebula suszona – 1 łyżeczka
Czosnek suszony płatki – 1 łyżeczka
Papryka wędzona – 1 łyżeczka
Sól – 0,5 łyżeczki
Pieprz – 0,5 łyżeczki
Zmielone siemię lniane – 1 łyżeczka
Oliwa – 15 ml
Bazylia świeża

Przepis:

  1. Makaron ugotuj z zaleceniem producenta.
  2. Pokrój cebulę i wrzuć na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy. Po kilku minutach dodaj posiekany czosnek.
  3. Pokrój pomidory w kostkę i dodaj je do zeszklonej cebuli, jak zmiękną dodaj koncentrat pomidorowy.
  4. Następnie dodaj fasolę, zmielone przyprawy, siemię lniane i śmietankę, a następnie zagotuj.
  5. Dodaj ugotowany makaron, wszystko wymieszaj i gotowe. Podawaj ze świeżą bazylią.

Porady:

  1. Aby uzyskać gładki sos, możesz zblendować pomidory przed dodaniem na patelnie.

Join the Conversation

  1. Super blog! Bardzo czytelny, bez zbędnych wpisów i historii, od razu konkretny przepis. Na pewno zostanę na dłużej 😊

    1. Dzięki, właśnie taki jest zamysł 🙂 Dodajemy minimum dwa przepisy tygodniowo, także będzie z czego wybierać 🙂

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Copyright © 2017-2024 wegang