Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Tofu – 1 kostka
Przyprawa curry – 1 łyżka
Oliwa – 10 ml
Składniki na sos:
Mango – 1 szt
Mandarynka – 1 szt
Papryczka chili – 2 cm
Roślinna śmietanka 30 % – 100 ml
Syrop klonowy – do smaku
Przepis:
- Obierz mango, pokrój je na mniejsze kawałki i wrzuć do wysokiego naczynia, a następnie zblenduj na gładką masę.
- Do masy wyciśnij sok z mandarynki i dodaj syrop klonowy. Odstaw na bok.
- Pokrój tofu na grube plastry, a na rozgrzaną patelnię z oliwą dodaj curry i podsmaż je. Następnie wrzuć tofu i smaż je na złocisto z obu stron.
- W międzyczasie posiekaj papryczkę chili. Po usmażeniu tofu podsmaż papryczkę na tej samej patelni, a następnie wlej sos na patelnię i zagotuj.
- Podawaj tofu na sosie z mango.