Nadziewane naleśniki szpinakowe to danie, które udowadnia, że zdrowe jedzenie może być absolutnie pyszne! Delikatne naleśniki pełne aromatycznego farszu z tofu i szpinaku to sposób na szybką i smaczną kolację, która zaskoczy każdego!
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
Mąka pszenna – 1 szklanka
Mleko roślinne – 300 ml
Szpinak – garść
Oliwa – 15 ml
Szczypta soli
Farsz
Tofu naturalne – 180 g
Wegańska śmietanka 15% – 50 ml
Cebula – 1 szt
Szpinak – garść
Oliwa – 10 ml
Cebula suszona – 0,5 łyżeczki
Czosnek suszony – 0,5 łyżeczki
Sól – 0,5 łyżeczki
Przepis:
- Cebulę pokrój w kostkę, a tofu drobno pokrusz. Smaż na rozgrzanej patelni.
- Dodaj śmietankę, szpinak oraz przyprawy. Wszystko wymieszaj i zagotuj.
- Produkty na ciasto naleśnikowe zblenduj na gładką masę.
- Rozgrzej patelnię i posmaruj ją oliwą, smaż naleśniki z obu stron.
Porady:
- Ciasto powinno być gładkie i lejące.
- Dodaj 1 łyżkę zblendowanego siemienia lnianego, jeśli chcesz uzyskać bardziej elastyczne naleśniki.