Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Ziemniaki – 4 małe szt
Marchew – 1 średnia szt
Boczniaki – 250 g
Cebula – 2 szt
Niekurczak – 200 g
Szczypiorek – 1 duży pęczek
Bulion warzywny – 700 ml
Mleczko kokosowe – 400 ml
Przyprawy:
Curry czerwone – 1 łyżeczka
Papryka wędzona – 1 łyżeczka
Czosnek suszony – 0,5 łyżeczki
Prażony sezam – do podania
Przepis:
- Marchew i ziemniaki pokrój na drobne kawałki, a następnie wrzuć do rozgrzanego airfryera na 190 st. Piecz ok. 10 minut.
- W międzyczasie pokrój boczniaki i dodaj je do airfryera.
- Pokrój cebulę, a następnie dodaj ją wraz z „niekurczakiem” do reszty i podsmaż.
- Sprawdź czy wszystkie warzywa są miękkie, jeśli tak – wlej bulion oraz mleczko kokosowe. Dodaj przyprawy i całość zagotuj.
- Szczypiorek drobno posiekaj i dodaj do zupy.
- Podawaj zupę posypaną prażonym sezamem.