Sałatka z bobem to jak wiosenna eksplozja na Twoim talerzu! Chrupiący bób w połączeniu z lekkimi warzywami i wegańskim serem feta tworzy danie, które jest idealne na każdą okazję. Szybkie, zdrowe i po prostu pyszne!
Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Bób – 400 g
Makaron ugotowany – 100 g
Wegański ser feta – 100 g
Burak czerwony – 1 mała szt
Mix sałat – 50 g
Oliwa – 20 ml
Czosnek suszony płatki – 0,5 łyżeczki
Papryka wędzona – 0,5 łyżeczki
Cebula suszona – 0,5 łyżeczki
Sól – 1,5 łyżeczki
Przepis:
- Bób wrzuć do wody osolonej 1 łyżeczką soli i gotuj ok. 10 minut.
- Następnie odcedź oraz osusz bób i przełóż go do miski.
- Dodaj zmielone przyprawy (czosnek, cebula, papryka, sól) oraz 10 ml oleju, całość wymieszaj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 25 minut.
- W międzyczasie pokrój w cienkie plastry buraka, a ser feta w kostkę.
- Chrupiący bób wrzuć do miski, dodaj resztę składników i wymieszaj.
Porady:
- Podczas pieczenia bobu możesz przełożyć bób na druga stronę żeby był bardziej chrupiący.
- Do sałatki możesz dodać prażone orzechy włoskie lub nasiona.