Sałatka z Bobem

23 czerwca, 2024


Składniki:

Bób – 400 g
Makaron ugotowany – 100 g
Wegański ser feta – 100 g
Burak czerwony – 1 mała szt
Mix sałat – 50 g 
Oliwa – 20 ml
Czosnek suszony płatki – 0,5 łyżeczki
Papryka wędzona – 0,5 łyżeczki
Cebula suszona – 0,5 łyżeczki
Sól – 1,5 łyżeczki

Przepis:

  1. Bób wrzuć do wody osolonej 1 łyżeczką soli i gotuj ok. 10 minut.
  2. Następnie odcedź oraz osusz bób i przełóż go do miski.
  3. Dodaj zmielone przyprawy (czosnek, cebula, papryka, sól) oraz 10 ml oleju, całość wymieszaj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 25 minut.
  4. W międzyczasie pokrój w cienkie plastry buraka, a ser feta w kostkę.
  5. Chrupiący bób wrzuć do miski, dodaj resztę składników i wymieszaj.

Porady:

  1. Podczas pieczenia bobu możesz przełożyć bób na druga stronę żeby był bardziej chrupiący.
  2. Do sałatki możesz dodać prażone orzechy włoskie lub nasiona.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Copyright © 2017-2024 wegang