Shiitake Kombu Ramen

24 maja, 2025

Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.

Składniki:

cebula – 2 szt
por (biała część) – 1 szt
marchew – 1 szt
seler korzeń – 1/2 szt
imbir – ok. 5 cm
czosnek – 4 ząbki
grzyby shiitake suszone – 5 szt
kombu – 1 arkusz (ok. 10×10 cm)
sos sojowy – 2 – 3 łyżki
pasta miso – 1 łyżka
papryka wędzona – 1 łyżeczka
sól – 1 łyżeczka
pieprz – 1/2 łyżeczki
olej sezamowy – 1 łyżeczka
woda – 3 l

Dodatki
kukurydza z puszki
jackfruit (podsmażony albo karmelizowany)
grzyby shimeji lub inne azjatyckie (podsmażone)
szczypiorek
płatki nori
makaron ramen (albo inny, jeśli nie masz)

Przepis:

  1. Cebulę przekrój na pół i przypiecz na suchej patelni (można też palnikiem gazowym), aż lekko się przypali.
  2. Marchew, por i seler pokrój na duże kawałki. Nie muszą wyglądać, bo na koniec i tak będą odcedzone.
  3. Imbir pokrój w plasterki, czosnek tylko zgnieć bokiem noża.
  4. Do dużego garnka wlej 3 litry zimnej wody, wrzuć shiitake i arkusz kombu. Odstaw na 30 – 60 minut.
  5. Do namoczonej bazy wrzuć cebulę, por, marchew, seler, czosnek, imbir, paprykę wędzoną, sól i pieprz.
  6. Zagotuj wszystko na średnim ogniu. Jak tylko zacznie wrzeć, wyjmij kombu (inaczej nadasz goryczy).
  7. Zmniejsz ogień i gotuj bardzo powoli (ma tylko lekko pyrkać) przez kilka godzin (2-3).
  8. W międzyczasie rozpuść pastę miso w miseczce z bulionem.
  9. Na koniec dodaj 3 łyżki sosu sojowego i przygotowaną wcześniej pasę. Dopraw do smaku według uznania.
  10. Odcedź przez sito, delikatnie wyciskając warzywa (bez zgniatania na papkę).
  11. Na sam koniec do gorącego, ale już nie gotującego się bulionu dodaj łyżeczkę oleju sezamowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Copyright © 2017-2024 wegang