Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
cebula – 2 szt
por (biała część) – 1 szt
marchew – 1 szt
seler korzeń – 1/2 szt
imbir – ok. 5 cm
czosnek – 4 ząbki
grzyby shiitake suszone – 5 szt
kombu – 1 arkusz (ok. 10×10 cm)
sos sojowy – 2 – 3 łyżki
pasta miso – 1 łyżka
papryka wędzona – 1 łyżeczka
sól – 1 łyżeczka
pieprz – 1/2 łyżeczki
olej sezamowy – 1 łyżeczka
woda – 3 l
Dodatki
kukurydza z puszki
jackfruit (podsmażony albo karmelizowany)
grzyby shimeji lub inne azjatyckie (podsmażone)
szczypiorek
płatki nori
makaron ramen (albo inny, jeśli nie masz)
Przepis:
- Cebulę przekrój na pół i przypiecz na suchej patelni (można też palnikiem gazowym), aż lekko się przypali.
- Marchew, por i seler pokrój na duże kawałki. Nie muszą wyglądać, bo na koniec i tak będą odcedzone.
- Imbir pokrój w plasterki, czosnek tylko zgnieć bokiem noża.
- Do dużego garnka wlej 3 litry zimnej wody, wrzuć shiitake i arkusz kombu. Odstaw na 30 – 60 minut.
- Do namoczonej bazy wrzuć cebulę, por, marchew, seler, czosnek, imbir, paprykę wędzoną, sól i pieprz.
- Zagotuj wszystko na średnim ogniu. Jak tylko zacznie wrzeć, wyjmij kombu (inaczej nadasz goryczy).
- Zmniejsz ogień i gotuj bardzo powoli (ma tylko lekko pyrkać) przez kilka godzin (2-3).
- W międzyczasie rozpuść pastę miso w miseczce z bulionem.
- Na koniec dodaj 3 łyżki sosu sojowego i przygotowaną wcześniej pasę. Dopraw do smaku według uznania.
- Odcedź przez sito, delikatnie wyciskając warzywa (bez zgniatania na papkę).
- Na sam koniec do gorącego, ale już nie gotującego się bulionu dodaj łyżeczkę oleju sezamowego.

