Kremowy sos z suszonych pomidorów melduje się do zadań specjalnych – idealnie pasuje do puree ziemniaczanego, chrupiącego tofu, kaszy, makaronu, a nawet jako mazidło do kanapek. Jest uniwersalny niczym szwajcarski scyzoryk, tylko znacznie smaczniejszy! (chyba).
Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Tofu – 180 g
Świeży szpinak – garść
Cebula – 1 szt średnia
Kukurydza konserwowa – 50 g
Oliwa – 10 ml
Prażony słonecznik – 15 g
Sos:
Bazylia świeża – mała garść
Czosnek – 2 ząbki
Suszone pomidory w oleju – połowa małego słoika
Mleko roślinne – 150 ml
Przyprawa do potraw włoskich – 1 łyżeczka
Przepis:
- Składniki na sos umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
- Pokrój drobno cebulę, a tofu w większą kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć cebulę, a po chwili tofu oraz kukurydzę. Smaż wszystko przez kilka minut, po czym zalej wcześniej przygotowanym sosem i dodaj szpinak.
- Smaż całość mieszając, aż szpinak zmięknie.
- Podawaj z prażonym słonecznikiem.
Porady:
- Danie idealnie sprawdzi się podane z ryżem, puree z ziemniaków lub kaszą.
- Mleko dodawaj stopniowo, aby kontrolować konsystencję sosu.
Super!
Dziękujemy 🙂