Ziemniaki Faszerowane z Tofu ala Gzikiem

18 sierpnia, 2024

Ziemniaki z gzikiem z tofu to roślinna wersja klasyki, która zaskoczy Cię prostotą i smakiem. Gzik zrobiony z tofu doskonale łączy się z pieczonymi ziemniakami, tworząc pyszny i sycący duet. To świetna opcja na szybki obiad lub kolację, kiedy chcesz zjeść coś zdrowego i przy okazji mega smacznego.

Składniki:

Ziemniaki – 2 szt duże
Wegańskie masło z czosnkiem – 2 łyżeczki

Farsz:
Tofu wędzone – 180 g
Papryka zielona i czerwona – 100 g
Rzodkiew – 2 szt
Majonez wegański – 1 łyżka
Papryka wędzona – 1 łyżeczka
Bazylia suszona – 1 łyżeczka
Mieszanka przypraw wiosennych – 1 łyżeczka

Przepis:

  1. Ziemniaki oczyść, nakłuj i nasmaruj masłem, a następnie wstaw do rozgrzanego na 200°C piekarnika na 30-40 minut.
  2. Pokrój warzywa w drobne kawałki, pokrusz tofu, dodaj majonez oraz przyprawy, a następnie dokładnie wymieszaj.
  3. Gotowe ziemniaki ostudź i przekrój wzdłuż, delikatnie ugnieć miąższ ziemniaka, aby zrobić miejsce na nadzienie.
  4. Nadziej ziemniaki przygotowanym gzikiem z tofu.

Porady:

  1. Po przygotowaniu farszu warto go schłodzić w lodówce. Zimny farsz świetnie komponuje się z ciepłymi ziemniakami.

Join the Conversation

  1. I got this site from my friend who shared with me about this site and
    now this time I am browsing this website and reading very informative
    content at this time.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Copyright © 2017-2024 wegang