Ziemniaki w Kremowym Sosie Cebulowo – Czosnkowym

28 lipca, 2024

Jeśli masz ochotę na ziemniaki, które są nie tylko pyszne, ale i pełne aromatu, to te w kremowym sosie cebulowo-czosnkowym będą strzałem w dziesiątkę! Kremowa konsystencja i intensywny smak sprawiają, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla zmysłów.


Składniki:

Cebula – 2 szt duże
Czosnek – 2 główki
Ziemniaki – 0,5 kg
Oliwia – 40 ml
Wegańska śmietanka 15 % – 40 ml

Przyprawy:
Sól – 0,5 łyżeczki
Togarashi – 0,5 łyżeczki

Przepis:

  1. Umyj ziemniaki. Cebulę pokrój na cienkie plastry, a od czosnku odetnij górną część.
  2. Warzywa umieść w naczyniu żaroodpornym, dodaj przyprawy i polej oliwą z oliwek.
  3. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 40 minut.
  4. Upieczone warzywa wyciągnij z piekarnika, a następnie wyciśnij ząbki czosnku i dodaj śmietankę. Wszystko wymieszaj i gotowe.

Porady:

  1. Do podania użyj szczypiorek lub ulubione zioła.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Copyright © 2017-2024 wegang