Byliśmy wczoraj w lesie, ale niestety nuda – zamiast porządnej akcji z nożem, było tylko klasyczne grzybobranie. Żonka, „szybka” jak żółw, zobaczyła nawet sarnę, ale zanim zdążyła mnie zawołać, mój ulubiony zwierz już dawno zniknął 🙁
W związku z tym, w delikatnym smutku, dzielę się z Tobą przepyszną zapiekanką ziemniaczano-grzybową, która ukoi smutek i podniesie na duchu.
Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Ziemniaki – 800 g
Grzyby – 200 g
Roślinne mleko – 300 ml
Cebula – 2 szt
Marchew 1 mała sztuka
Mąka z ciecierzycy – 1 łyżka
Koper – 1 pęczek
Roślinna szynka podsuszana – 100 g
Roślinny ser żółty – 50 g
Oliwa – 10 ml
Przyprawy:
Pieprz -1 łyżeczka
Przyprawa do ziemniaków 2 łyżeczki
Przepis:
- Pokrój cebulę i grzyby w plastry, a następnie wrzuć je na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smaż przez 2-3 minuty.
- Całość zalej mlekiem, a następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj koper i ponownie wymieszaj.
- Obierz ziemniaki oraz marchew i pokrój je w cienkie plastry, szynkę pokrój w paski, a ser zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki umieść w misce i połącz je z przygotowanym sosem grzybowym.
- Dopraw całość, dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Wstaw do nagrzanego 200 stopni piekarnika i piecz przez ok. godzinę. Gotowe!
Porady:
- Do pokrojenia ziemniaków świetnie sprawdzi się mandolina, która umożliwi uzyskanie cienkich i równych plastrów.
- Do zapiekanki użyj ulubionych grzybów lub takie jakie znajdziesz w lesie.
- Zapiekanka dobrze będzie pasować z majonezem, cebulką prażoną i koperkiem.