Pesto Bazyliowe

8 września, 2024

Masz chwilę? To wystarczy, żeby stworzyć wyraziste pesto bazyliowe. Kilka składników, szybki blend i masz sos, który wyniesie Twoje dania na wyższy poziom. Smakowite pesto sprawi, że goście zzielenieją z zazdrości, widząc Twoje kulinarne umiejętności.

Składniki:


Świeża bazylia – 1 garść
Czosnek – 2 ząbki
Orzechy nerkowca – 40 g
Kapary – 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek – 30 ml
Śmietanka roślinna 15 % – 15 ml
Sól – 0,5 łyżeczki
Pieprz cytrynowy – 0,5 łyżeczki

Przepis:

  1. Orzechy nerkowca namocz w wodzie przez kilka godzin.
  2. Następnie wszystkie składniki na pesto wrzuć do blendera i zblenduj na gładką masę.

Porady:

  1. Jeśli chcesz skrócić czas moczenia orzechów, możesz zalać je gorącą wodą.
  2. Masz pod ręką smakowity wegański parmezan lub płatki drożdżowe nieaktywne? Obie opcje świetnie sprawdzą się w tym przepisie.
  3. Dodaj więcej lub mniej oliwy z oliwek, w zależności od tego czy chcesz uzyskać rzadszą, czy gęstszą konsystencję pesto.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Copyright © 2017-2024 wegang