Tofu w Kremowym Sosie z Suszonych Pomidorów

6 października, 2024

Kremowy sos z suszonych pomidorów melduje się do zadań specjalnych – idealnie pasuje do puree ziemniaczanego, chrupiącego tofu, kaszy, makaronu, a nawet jako mazidło do kanapek. Jest uniwersalny niczym szwajcarski scyzoryk, tylko znacznie smaczniejszy! (chyba).

Składniki:

Tofu – 180 g
Świeży szpinak – garść
Cebula – 1 szt średnia
Kukurydza konserwowa – 50 g
Oliwa – 10 ml
Prażony słonecznik – 15 g

Sos:
Bazylia świeża – mała garść
Czosnek – 2 ząbki
Suszone pomidory w oleju – połowa małego słoika
Mleko roślinne – 150 ml
Przyprawa do potraw włoskich – 1 łyżeczka

Przepis:

  1. Składniki na sos umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
  2. Pokrój drobno cebulę, a tofu w większą kostkę.
  3. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć cebulę, a po chwili tofu oraz kukurydzę. Smaż wszystko przez kilka minut, po czym zalej wcześniej przygotowanym sosem i dodaj szpinak.
  4. Smaż całość mieszając, aż szpinak zmięknie.
  5. Podawaj z prażonym słonecznikiem.

Porady:

  1. Danie idealnie sprawdzi się podane z ryżem, puree z ziemniaków lub kaszą.
  2. Mleko dodawaj stopniowo, aby kontrolować konsystencję sosu.

Join the Conversation

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Copyright © 2017-2024 wegang