Chrupiąca Kania w Panko

13 października, 2024

Marzysz o przepysznej Kani, która chrupie lepiej niż plecy po przekroczeniu 30-stki? Kania w Panko z łatwością spełni to marzenie! Obtoczona w chrupiącej panierce i smażona na złoto, to prawdziwa uczta dla zmysłów. U nas ląduje na kremowym puree z ziemniaków, polana delikatnym jasnym sosem pieczeniowym.

A Ty, jak najchętniej przyrządzasz swoją kanię?

Składniki:

Kania – 3 szt
Mąka z ciecierzycy – 2 łyżki
Skrobia – 2 łyżki
Panko – 50 g
Oliwa do smażenia
Mleko roślinne

Przyprawy:
Papryka wędzona – 1 łyżka
Sól – 1 łyżeczka

Przepis:

  1. Oczyść kanie i odetnij nóżki.
  2. W głębokim talerzu wymieszaj mąkę, skrobię oraz ulubione przyprawy. Stopniowo dolewaj mleko, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Kanie obtocz w przygotowanej masie, a następnie panieruj w panko.
  4. Smaż grzyby na rozgrzanej patelni z oliwą, na złocisty kolor.

Porady:

  1. Kanie idealnie sprawdzą się jako kotlet do obiadu z puree ziemniaczanym i sosem pieczeniowym.
  2. Upewnij się, że patelnia i olej są dobrze rozgrzane przed smażeniem. Zbyt zimny olej sprawi, że panierka wchłonie więcej tłuszczu i będzie mniej chrupiąca.
  3. Po usmażeniu połóż grzyby na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Copyright © 2017-2024 wegang