Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Ziemniaki – 3 szt
Oliwa – 5-10 ml
Farsz:
Oliwa – 5-10 ml
Marchew – 1 mała szt
Niekurczak – 200 g
Czosnek – 1 ząbek
Cebula – 1 mała szt
Roślinna śmietanka 15% – 50 ml
Przyprawa do ziemniaków – 1 łyżeczka
Masło z bazylią i czosnkiem – 3 łyżeczki
Świeża natka pietruszki – do podania
Przepis:
- Oczyść ziemniaki i ponakłuwaj widelcem. Natrzyj je oliwą i włóż do rozgrzanego air fryera. Piecz przez 30-40 minut w ok. 200 stopniach, aż będą miękkie w środku.
- Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a cebulę pokrój w piórka. Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy i wrzuć przygotowane warzywa. Podsmaż, aż zmiękną.
- Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj go na patelnię razem z kawałkami niekurczaka. Smaż wszystko jeszcze przez chwilę.
- Wlej śmietankę na patelnię, dodaj przyprawę, zagotuj i odstaw farsz do ostygnięcia.
- Gdy ziemniaki będą gotowe, natnij je w połowie i wydrąż delikatnie środek ugniatając go, tak aby zrobić miejsce na farsz.
- Do każdego ziemniaka dodaj łyżeczkę masła z bazylią i czosnkiem, całość nadziej farszem.
- Na koniec posyp ziemniaki świeżą natką pietruszki i skrop oliwą.