Burger z Kaszy Jaglanej


Składniki:

Baza do kotleta:
Ugotowana kasza jaglana – 150 g
Ugotowana fasola – 150 g
Płatki jaglane – 1 łyżka
Ziarna prażonego słonecznika – 30 g
Cebula – 50g
Czosnek – 1 ząbek
Sól – 0,5 łyżeczki
Przyprawa do burgerów 1 łyżeczka
Musztarda – 1 łyżeczka
Papryka wędzona – 1 łyżeczka
Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
Natka pietruszki – garść
Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka

Dip z cukinii:
Cukinia – 100 g
Majonez – 1 łyżeczka

Przepis:

  1. Pokrój cebulę, posiekaj natkę oraz zblenduj ziarna słonecznika, a następnie wymieszaj dokładnie wszystkie składniki z „bazy na kotleta”, aż do uzyskania jednolitej masy.
  2. Uformuj z masy kulki i rozgnieć je, aby uzyskać odpowiednią grubość burgerów.
  3. Zetrzyj na tarce cukinię i wymieszaj ją z majonezem, aby uzyskać dip.
  4. Złóż burgera, dodaj dip z cukinii, ulubione warzywa, wegański ser oraz burgera.
  5. Ciesz się smakiem zdrowszej wersji fast-foodu 🙂