Brokuły, makaron, awokado i inne pyszności w kremowym sosie? Tak, to ta sałatka!
Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Brokuł – 500 g
Makaron „kolanka” suchy – 200 g
Wegański Kurczak – 150 g
Kukurydza konserwowa – 100 g
Awokado – 1 sztuka
Sos do sałatki:
Roślinny jogurt naturalny – 400 g
Majonez – 2 łyżki
Oliwa z oliwek – 30 ml
Czosnek – 3 ząbki
Suszona natka pietruszki – dużo!
Sól, pieprz – do smaku
Świeża natka pietruszki – opcjonalnie
Przepis:
- Brokuł podziel na małe różyczki.
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Nad garnkiem ustaw sitko z brokułami, przykryj pokrywką i gotuj na parze razem z makaronem, aż brokuły będą miękkie.
- W międzyczasie przygotuj sos: w misce połącz jogurt, majonez, oliwę z oliwek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Do sosu dorzuć ugotowany makaron, brokuły, wegańskiego kurczaka, kukurydzę i pokrojone w kostkę awokado. Całość dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
Porady:
- Jeśli masz jakiś smaczny roślinny ser na stanie – świetnie się tutaj sprawdzi.
- Ta sałatka smakuje najlepiej po kilku godzinach w lodówce – oczywiście jeśli wytrzymasz, żeby nie zjeść jej od razu!:)