Bucatini Bolognese

10 maja, 2025

Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.

Składniki:

Makaron suchy – 200 g
Cebula – 1 szt
Czosnek – 2 ząbki
Oliwa – 10 ml
Niemięso mielone – 200 g
Passata pomidorowa – 250 ml
Roślinna śmietanka 15% – 150 ml
Bazylia – garść świeżych listków

Przyprawy:
Suszona cebula – 0,5 łyżeczki
Mieszanka ziół do potraw włoskich – 1 łyżeczka

Przepis:

  1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulę. Podsmaż, aż się zeszkli i lekko zrumieni.
  4. Dodaj niemięs i smaż przez kilka minut, mieszając.
  5. Następnie wlej passatę pomidorową i gotuj całość przez 2–3 minuty na małym ogniu.
  6. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wlej śmietankę, dodaj zioła i świeżą bazylię. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj.
  7. Podawaj z ugotowanym makaronem, udekorowane świeżą bazylią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Copyright © 2017-2024 wegang