Chrupiąca Sałatka Ziemniaczana

30 listopada, 2024

Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.

Składniki:

Ziemniaki – 500 g
Marchew – 1 mała szt
Papryka – 1 szt
Ogórek – 1 szt
Pomidorki cherry – 10 szt
Rzodkiewka – 1 pęczek
Roślinny kurczak – 150 g
Oliwa z oliwek – 30 ml

Dip:
Roślinny jogurt naturalny – 200 g
Czosnek pieczony – 1 sztuka
Koperek – 1 pęczek
Majonez – 1 łyżka
Musztarda – 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
Papryka wędzona – 1 łyżeczka
Suszona natka pietruszki – 1 łyżka
Przyprawa do ziemniaków – 0,5 łyżeczki
Togarashi – 0,5 łyżeczki

Przepis:

  1. Pokrój ziemniaki i marchew na mniejsze kawałki.
  2. Na blasze do pieczenia ułóż ziemniaki, marchew i całą główkę czosnku. Polej wszystko oliwą z oliwek, posyp przyprawami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz przez ok. 35-40 minut, aż ziemniaki będą złociste i chrupiące.
  3. W międzyczasie pokrój pozostałe warzywa w drobną kostkę.
  4. Przygotuj dip: dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie wyciśnij do niego upieczony czosnek.
  5. Dodaj pokrojone warzywa oraz upieczone ziemniaki i marchew. Całość ponownie wymieszaj i gotowe!

Porady:

  1. Możesz podać dip z warzywami osobno i chrupiące ziemniaczki maczać w nim delikatnie – dzięki temu zachowają swoją złocistą chrupkość.
  2. Jeśli nie masz pod ręką roślinnego kurczaka, śmiało sięgnij po zamienniki kebaba lub gyrosa – też będą świetnie pasować!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Copyright © 2017-2024 wegang