Curry z ciecierzycą i szpinakiem to jak ciepła kołdra dla Twojego podniebienia! Pełne smaku przyprawy, kremowe curry i zdrowa ciecierzyca z odrobiną szpinaku tworzą danie, które jest zarówno pyszne, jak i komfortowe, idealne na każdy dzień.
Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Cebula – 1 szt
Pomidor – 1 szt
Papryka – 1 szt
Czosnek – 5 ząbków
Ciecierzyca ugotowana – 250 g
Mleczko kokosowe – 300 ml
Przyprawa czerwone curry – 1 łyżka
Szpinak – duża garść
Przepis:
- Pokrój cebulę, pomidora, czosnek i paprykę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy podsmaż cebulę przez 2-3 minuty.
- Dorzuć pozostałe warzywa (pomidora, czosnek i paprykę i smaż, aż zmiękną.
- Wsyp ciecierzycę, a po kilku minutach wlej mleczko kokosowe i zagotuj.
- Dodaj przyprawy oraz szpinak, gotuj przez chwilę aż zmięknie.
Porady:
- Możesz dodać trochę soku z cytryny lub limonki, aby danie nabrało świeżości i lekkiej kwasowości.
- Jeśli lubisz pikantne potrawy, dodaj chili podczas podsmażania warzyw.