Faszerowane zucchiolo to jak małe kulinarne prezenty, które czekają na odkrycie! Pyszne nadzienie w zamknięte w środku stworzy danie, które zaskoczy Twoje kubki smakowe.
Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Zucchiolo – 2 sztuki
Wegański ser feta – 100 g
Wegański gyros – 120 g
Szczypiorek – mały pęczek
Przyprawa do gyrosa – łyżeczka
Przepis:
- Odkrój górną część Zucchiolo, tworząc „kapelusz”, a następnie wydrąż środek.
- W misce wymieszaj ser feta, gyros, drobno posiekany szczypiorek i przyprawę do gyrosa.
- Napełnij wydrążone Zucchiolo przygotowanym nadzieniem.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15-20 minut, aż Zucchiolo będzie miękkie, a nadzienie dobrze podgrzane.
Porady:
- Wydrążony środek możesz np. zblendować z oliwą, majonezem i przyprawami dzięki czemu powstanie świetny sos (nada się również do tego przepisu).
- Zucchiolo jest hybrydą cukinii i ogórka, więc wszelkie farsze, które sprawdzają się do cukinii, będą odpowiednie. Możesz eksperymentować z różnymi farszami, np. mieszanką warzyw, kaszy lub tofu.
- Warzywo to świetnie smakuje również na surowo. Można je dodawać do sałatek, kanapek lub jeść jako przekąskę.
- Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, możesz dodać dodatkowe przyprawy lub zioła według własnych preferencji.